Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čas adventních tradic, pomoučených Barbor a draní peří

Kouzelný advent je plný zvyků a tradic, některé se pořád dějí a o některých se dozvídáme už jen z vyprávění prababiček. Přeneste se do časů, kdy se dralo peří a po vsích chodily pomoučené Barbory.

S adventním časem přicházelo období půstu, klidu, rozjímání, ale také domácích prací. To když se brzo setmělo a venku v hospodářstvích a na polích se pracovat nemohlo. K takovým nejobvyklejším zimním pracem patřily přástky neboli předení na kolovrátcích a draní peří. Na svátek svaté Kateřiny, který je 25. listopadu se říkávalo: "Svatá Kateřina zavřela housle do komína a sundala kolovrat z půdy." Znamenalo to konec veselí a masopustní hojnosti a příchod postního období a klidné práce doma, na kterou nebylo v létě času. 

když Prahu pocukruje sníh

Sousedky se scházely na střídačku vždy u jedné z nich, kde v mnohdy početné skupině u jednoho stolu draly peří nebo předly len. Mělo to hned několik důvodů a výhod. Ušetřilo se za světlo a teplo … což by se dalo aplikovat i do letošního adventu… a také si ženy poklábosily, probraly vše co měly na srdcích a hlavně na jazyku, zpívaly písně a koledy. Hostitelka připravila buchty a vánoční pečivo. U předení bylo důležité neustále si slinit prsty, aby jimi mohly kroutit přízi do nití, takže na pomoc přadleny žvýkaly křížaly, sušené ovoce nebo jedly kysané zelí a zapíjely to rosolkou, což byl nápoj z vylouhovaných růží. Pro nejlepší přadlenu byla připravena odměna.Vrkoč, sváteční pečivo ze sladkého kynutého těsta ve tvaru několika věnečků poskládaných na sebe do pyramidy a ozdobených oříšky a jablíčky.

kouzelná roubenka U Raka na Novém Světě - v bílém jí to sluší nejvíc

4. prosince je svátek svaté Barbory a letos zároveň druhá adventní neděle, kdy zapálíme na adventním věnci druhou svíčku. Té říkáme betlémská, měla by mít fialovou barvu a představuje lásku. Podle lidové tradice v předvečer svátku svaté Barbory chodila děvčata po vsích, oblečena v bílých dlouhých šatech s vlasy přečesanými do očí a s pomoučenými obličeji, aby nebyla k poznání. Brr..trochu strašidelně vypadaly. V rukách nosily košíky s nadílkou. Hodné děti, které se v předvánočním čase postily a modlily tak od nich mohly dostat oříšky, perníčky, jablíčka nebo křížaly. Barborky nesly také větvičky z třešňového stromu. Těmi klepaly na okna a dveře stavení, kde rozdávaly dětem nadílku. A právě odtud pochází naše tradice dávat si do vázičky „Barborku“. 4. prosince uřízněte třešňovou větvičku a dejte ji do vody. Pokud větvička vykvete svobodné dívce, do roka a do dne jí mohou rodiče chystat veselku. Všem ostatním, komu se objeví na větvičce třešňové kvítky, přinesou po celý příští rok štěstí vždy ten den v měsíci, kdy nám Barborka poprvé vykvetla. Tak hodně štěstí.

Škoda, že nám v Praze sněhové vločky vydrží sotva pár hodin - na Karlově mostě

5. prosince chodí  městy, městečky i vesnicemi svatý Mikuláš. Jeho svátek je sice až 6. prosince, v den jeho úmrtí, ale jelikož podle historického pojetí času den nezačínal ránem jako dnes, ale předchozím večerem po setmění, chodí i Mikuláš už v předvečer svého svátku. Svatý Mikuláš (cca 280 n.l.- 6.12. 352) byl biskupem ve městě Myra, které leží v dnešním Turecku. Proslul svou laskavostí a štědrostí. Legenda vypráví o nešťastném otci tří dcer, který je chtěl prodat do nevěstince, aby mohl splatit obrovské dluhy. Mikuláš to ale nenechal jen tak a tajně dívkám vložil za okna každé po měšci se zlaťáky. Ty jim pomohly dluh splatit a jejich osud byl zachráněn. Proto nachází děti za okny dodnes mikulášskou nadílku. Svatý Mikuláš je patronem právníků, studentů, rybářů, námořníků, lékárníků, ale také právě dětí. Nosí krásnou vysokou biskupskou čepici, dlouhý červenobílý plášť a v ruce dřímá berli. Když kráčí v čele své družiny, nejedno dítko k němu obdivně vzhlíží. Doprovází ho hodný anděl, znázorňující dobro a rozdurdělý čert, který varuje před peklem, a kterého se děti bojí tak, že při rachtání řetězu naslibují hory doly, jen aby je s sebou v pytli do pekla nevzal. V minulosti s naší trojkou chodilo daleko víc postav, celý mikulášský průvod. Třeba smrtka, která připomínala pomíjivost pozemského života. Nerecitovaly se básničky jako dnes, ale děti musely odříkat Mikulášovi modlitbičku. Pak dostávaly nadílkou malé březové metličky, na kterých byly navázány sladkosti, perníčky nebo malé pečivo z kynutého těsta, takzvaní mikulášští páni.

vánoční nálada

7. prosince je svátek svatého Ambrože. Podobně jako u svátku svaté Barbory nebo Mikuláše i v předvečer tohoto dne jste mohli po vsích potkat v blízkosti kostelů a kaplí bílou postavu s černou vysokou špičatou biskupskou čepicí. Svatý Ambrož byl od roku 374 n.l. milánským biskupem. Jeho bílá postava měla přes rameno přehozenou mošnu, ze které kolem sebe pohazovala malé medové cukrovinky. Svatý Ambrož je totiž patronem včelařů. Kolem poskakovaly nadšené děti a cukrátka ze země sbíraly. Ambrož je při tom lehce šlehal větvičkou obalenou v bílém papíru. Bylo to takové symbolické potrestání za to, že děti neodolaly pokušení a v době adventního půstu chtěly mlsat dobrůtky. Byl to veselý obyčej u kterého se vesnicemi linul smích a výskání. A tak to má být. Krásný adventní čas.

Týnský chrám

 

Autor: Klára Hášová | středa 7.12.2022 13:34 | karma článku: 11,85 | přečteno: 220x
  • Další články autora

Klára Hášová

Napsal by Mácha na Petříně pokračování Máje?

Petřín. Kopec nad Prahou, na kterém jsem si vždycky natrhala kytičku z lučních kvítků, ochutnala křupavé jablko ze stromu a usmívala se nad dvojicemi sedícími v trávě hned jakmile sluníčko vytáhne první sněženky ze země.

22.3.2023 v 15:26 | Karma: 15,60 | Přečteno: 282x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Hášová

Obraz Panny Marie ve štítu domu na Kampě umí zázraky

Nejfotografovanější balkónek z celé Prahy. Každý, kdo projde po Karlově mostě se na něj se zalíbením zadívá. Tři lampičky, v létě truhlíky s květinami, v zimě chvojí. A Hlavně má ve štítu obraz Panny Marie, který umí zázraky.

15.2.2023 v 16:02 | Karma: 22,76 | Přečteno: 460x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Hášová

Výprava za českými korunovačními klenoty

Sedm zámků museli klíčníci odemknout, aby Korunní komora ve Svatováclavské kapli vydala nejvzácnější poklad naší země. A já se poprvé v životě vydala na náročnou a mrazivou cestu k nim.

7.2.2023 v 14:55 | Karma: 16,62 | Přečteno: 437x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Hášová

Hynaisova opona se vedení Národního divadla nelíbila

Kdo nebyl alespoň jednou v životě v Národním, o hodně přišel. Zlato kam se podíváte, malovaný strop, ze kterého nebudete moct oči odtrhnout a všudypřítomná divadelní múza vás provede naší národní chloubou.

5.1.2023 v 9:14 | Karma: 17,53 | Přečteno: 398x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Hášová

Večerníček je na svých 58 let pořád fešák

Staré a nové, kdysi a teď, baroko versus mrakodrap. Kontrast, co dává rozlet fantazii. Moderní věci nás posunují, ale já jsem přesto šťastná, že pořád existují i ty důvěrně známé, třeba jako milý Večerníček, který oslavil 58 let.

3.1.2023 v 14:02 | Karma: 13,54 | Přečteno: 234x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 353x
Praha je od malička můj domov, první krůčky jsem na Starém Městě udělala a mým velkým snem je jednou se do styrobylého centra přestěhovat zpátky. A sny se plní, když si je hodně přeješ... Praha je nejkrásnější město na světě. Tolik mě baví procházet se jejími uličkami, rozhlížet se kolem sebe, zakopávat při tom o kočičí hlavy, vnímat její historii a odkrývat pořád nová tajemství. A že jich Praha má. Tak ráda fotím její šarm vyprávím o jejích a legendách. Nepřestane mě nikdy bavit. Praha prostě umí obejmout a nepustit. Vítejte a projděte se Prahou s Klárou. :-)

 

Seznam rubrik