Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Napsal by Mácha na Petříně pokračování Máje?

Petřín. Kopec nad Prahou, na kterém jsem si vždycky natrhala kytičku z lučních kvítků, ochutnala křupavé jablko ze stromu a usmívala se nad dvojicemi sedícími v trávě hned jakmile sluníčko vytáhne první sněženky ze země.

Všichni na Petřín! Nejzelenější vrch nad Prahou láká a vábí, obzvlášť po dlouhé zimě. Při jarních východech sluníčka je to tak nádherný a poetický pohled, že by tu Karel Hynek Mácha jistojistě napsal pokračování Máje.

Krásnou máme jarní Prahu

Naše nejromantičtější báseň vychází na jaře 23. dubna 1836 v nákladu 600 kusů a už tak chudý básník ji platí z vlastní kapsy. Kritikové pro ni ale nemají pochopení, prý je málo obrozenecká. Uznání se jí dostane až ve 2. pol. 19. století díky literární skupině májovci. Mácha se tak nikdy nedozvěděl, že se jeho Máj stal jednou z nejvydávanějších knih, a že se báseň učí všechny děti ve školních lavicích. Ruku na srdce, kdopak ji četl celou, všech 275 veršů? Já právě před chvílí. Pamatujíc si ze školy první povinnou sloku jsem se upřímně podivila nad tím, jak silný příběh Máj je. Kolik citu a bolesti obsahuje, že má tak zajímavý děj, který vás úplně pohltí a jak krásnou češtinou je napsán.

Kvítka mandloní na Petříně

Karel Hynek Mácha se narodil 16. 11. 1810 v Praze na Malé Straně a jeho pravé jméno bylo Ignác. Jako správný rozervaný umělec si liboval v chmurném světě. Rád bloumal po hřbitovech a v oblibě měl dlouhé pěší túry po krajině za Prahou, v nohách míval kolikrát i 60 kilometrů za den a nejraději navštěvoval staré hrady a zříceniny. Tam pak dlouhé hodiny seděl, maloval nebo psal poezii. Jeho sbírka obrazů Hrady spatřené čítá kolem 100 kreseb a musím uznat, že i nadaným malířem Mácha byl. Obzvlášť ho fascinovala zřícenina hradu Bezděz, kterou navštívil za svůj krátký život hned šestkrát, třikrát ji namaloval a napsal o ní povídku „Večer na Bezdězu“. To já bych po dnešku napsala „Ráno na Petříně.“

Pražský hrad v jarním svítání

Mácha měl velké charisma, blankytně modré oči a možná i pro své tajuplné podivínství byl až neodolatelně přitažlivý. Mně by se líbil určitě. Rysy Máchova obličeje si ale můžeme jen domýšlet. Jeho skutečný portrét nebyl nikdy s jistotou zvěčněn. Se svou milovanou snoubenkou Lori měl synka Ludvíka. Nebylo mu ale přáno vidět ho vyrůstat. Umírá v pouhých 25 letech na choleru. Pohřbený je na vyšehradském hřbitově a jeho pomník stojí tady na Petříně mezi stromy. Už brzy, na 1. máje, se k němu můžete projít a políbit se tu se svou láskou.

romantika

Nahoru k Petřínské rozhledně můžete vyjet buď lanovkou, která se už brzy dočká nových vagónů nebo hezky pěšky projít nespočet cestiček, chodníčků a rozhlížet se do krajiny. Ze zahrady Nebozízek uvidíte krásně katedrálu sv. Víta. Traduje se, že se tu malý Václav, později král Karel IV., v hostinci rozhodoval, co si má dát k obědu a protože neuměl ř, hostinskému položil otázku: "Mám si dát pečínku NEBO ZÍZEK?"

Kostel Panny Marie Vítězné a sv. Antonína Paduánského pod Petřínem, ve kterém má domov Pražské Jezulátko

Na Petříně je zahrad hned několik. Největší z nich je Seminářská, dole na úpatí kopce. Kvetou tu mandloně, můžete si tu rozprostřít deku v trávě a příst blahem, když vás sluníčko pohladí po tváři. Já tu stojím nad Velkou Strahovskou zahradou, přímo pod Strahovským klášterem. Vznikla už v roce 1140 a sloužila premonstrátům k pěstování zeleniny a ovoce. I dneska si tu můžete na podzim utrhnout výborné jablíčko. Je odtud nádherný výhled do údolí, ve kterém si lebedí  jako v kolíbce Praha. Pod dvousetletou hrušní tu kousek ode mě sedával Jan Neruda, který si Petřín také zamiloval. Věřím tomu, že mu tady nakukovala přes rameno líbezná múza a ruka mu tak sama kouzlila písmena na papír, když psal moje oblíbené Povídky malostranské.

Ze Strahovské zahrady až na Staré město oko dohlédne

Sluníčko se opírá do kostela sv. Mikuláše a je vidět až na Staré Město na Týnský chrám. Nádhera! Mezi stromy směrem k Petřínské rozhledně jsou v pískovcových skalách schované jeskyně, ve kterých žili poustevníci a vrch je provrtán 18 podzemními štolami. Těžila se tu opuka a ze zdejších pískovcových skal byl z velké části postaven Karlův most. Dodnes jsou na některých původních kvádrech na mostních obloucích vyryté kamenické značky. Takový podpis kameníka, co daný kus opracoval a mohl za něj žádat v kamenické dílně odměnu.

Bývalá kaple Jezulátka v Seminářské zahradě

Můžete Petřínem projít sem a tam, vždycky najdete nějaké nové místo, lavičku nebo výhled. Když zavřete oči, zaposloucháte se do not ptačích písniček a vdechnete vůni jara, řeknete si, jak krásně je na světě. Inu Petřín je plný radosti, života a lásky… to vám říkám bez nadsázky. Užívejte jarních dní.

Petřínská rozhledna v jarním čase

 

Autor: Klára Hášová | středa 22.3.2023 15:26 | karma článku: 15,60 | přečteno: 282x
  • Další články autora

Klára Hášová

Obraz Panny Marie ve štítu domu na Kampě umí zázraky

Nejfotografovanější balkónek z celé Prahy. Každý, kdo projde po Karlově mostě se na něj se zalíbením zadívá. Tři lampičky, v létě truhlíky s květinami, v zimě chvojí. A Hlavně má ve štítu obraz Panny Marie, který umí zázraky.

15.2.2023 v 16:02 | Karma: 22,76 | Přečteno: 459x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Hášová

Výprava za českými korunovačními klenoty

Sedm zámků museli klíčníci odemknout, aby Korunní komora ve Svatováclavské kapli vydala nejvzácnější poklad naší země. A já se poprvé v životě vydala na náročnou a mrazivou cestu k nim.

7.2.2023 v 14:55 | Karma: 16,62 | Přečteno: 437x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Hášová

Hynaisova opona se vedení Národního divadla nelíbila

Kdo nebyl alespoň jednou v životě v Národním, o hodně přišel. Zlato kam se podíváte, malovaný strop, ze kterého nebudete moct oči odtrhnout a všudypřítomná divadelní múza vás provede naší národní chloubou.

5.1.2023 v 9:14 | Karma: 17,53 | Přečteno: 398x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Hášová

Večerníček je na svých 58 let pořád fešák

Staré a nové, kdysi a teď, baroko versus mrakodrap. Kontrast, co dává rozlet fantazii. Moderní věci nás posunují, ale já jsem přesto šťastná, že pořád existují i ty důvěrně známé, třeba jako milý Večerníček, který oslavil 58 let.

3.1.2023 v 14:02 | Karma: 13,54 | Přečteno: 234x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Hášová

Čas adventních tradic, pomoučených Barbor a draní peří

Kouzelný advent je plný zvyků a tradic, některé se pořád dějí a o některých se dozvídáme už jen z vyprávění prababiček. Přeneste se do časů, kdy se dralo peří a po vsích chodily pomoučené Barbory.

7.12.2022 v 13:34 | Karma: 11,85 | Přečteno: 220x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 353x
Praha je od malička můj domov, první krůčky jsem na Starém Městě udělala a mým velkým snem je jednou se do styrobylého centra přestěhovat zpátky. A sny se plní, když si je hodně přeješ... Praha je nejkrásnější město na světě. Tolik mě baví procházet se jejími uličkami, rozhlížet se kolem sebe, zakopávat při tom o kočičí hlavy, vnímat její historii a odkrývat pořád nová tajemství. A že jich Praha má. Tak ráda fotím její šarm vyprávím o jejích a legendách. Nepřestane mě nikdy bavit. Praha prostě umí obejmout a nepustit. Vítejte a projděte se Prahou s Klárou. :-)

 

Seznam rubrik